Olaszország a napsütés, az antik hagyományok, rejtélyek, mítoszok és legendák hazája. Kevés ország van amelyiknek ennyire gazdag lenne a múltja és hagyományai. Az Európai kultúra igazi tárháza ez az ország, az etruszkoktól kezdve a reneszánszon át egészen e tradíciókat őrző jelenkorig. Az idő itt látszólag gyorsan repül, szinte minden városban azonnal megérezzük a lepergett évszázadok lenyomatát, és majd minden szegletében megelevenedik valami a legkedvesebb olvasmányainkból.
Terntino egyike Olaszország kevés, tengerparttal nem rendelkező régióinak. A fenséges Dolomitok uralják a hegyvidéket. A Brentai-Dolomitok összetorlódott , kiemelkedett és évmilliók által csipkézett korallzátonyai talán Európa leglátványosabb hegyei, amelynek sziklacsúcsai, csupasz mészkővonulatai és hóborította csipkés hegytömbjei majdhogynem szürreálisnak tűnnek, mégis nagyszerű méltóságával, vad szépségével ragadja meg az ide látogatókat. E hegyvidék szépségével egészen hátérbe szorítja szomszédait, az Adamello és a Presena hegyvonulatainak nyáron is hófödte gleccsereit.
A Brentai-Dolomitok ölelő karjaiban, a Val Rendena völgyben 873 m magasan fekszik Pinzolo község, melynek története a középkorig nyúlik vissza. A Szent Vigiliusról elnevezett templomot és temetőt a XI. század előtt építették. A mondák szerint a Pinzoloi kovácsok patkolták az Ördög paripáját, mikor a gonosz lelkeket, és a boszorkányokat a zordon Val Genovába száműzték. A völgy bejáratánál található a Nardis vízesés mely 90 méter magasból rohan alá két sziklatömb között, amik a hagyomány szerint megkövesedett démonok.
1823-ban itt született Nepomuki Bolognini, aki a trentinói Risorgimento vezető alakja volt. (Risorgimento-nak azt a politikai és társadalmi mozgalmat nevezték, melynek célja a provinciákra tagolt Itália egyesítése volt.) Ő alapította meg falujában a Trentinói alpinisták közösségét, mely alapjául szolgált későbbi síélet kialakulásához. Az első világháború alatt Pinzolo veszélyes terület volt, hiszen a harcok a közeli hegyekben, Adamellóban dúltak,egy Magyar hadtest védte a hágót. A háborúkat követő szegénység a térség sok helyi lakosát szülőföldje elhagyására kényszerítette. 
                         
1969-ben a kis település bejáratánál emlékművet állítottak a Pinzoloi köszörűsöknek, akik a világ minden tájára eljutva mesterségükből, azaz kések és pengék gyártásából éltek meg.
 
 
Amit mindenképpen érdemes megnézni:
 
Adamello Brenta nemzeti Park (bejárata kb. 400m): látogatottsága ellenére szinte érintetlen természettel rendelkezik, alpesi túravezetők kíséretében el mehetünk akár medve vagy madárlesre is.
 
Pinzolo (kb. 6km): St. Vigilius templom, Simon Baschenis megerendítő hatású haláltánc festményei, ahol a gazdagok és szegények elkerülhetetlenül menetelnek a halálba, vonulásukat helyi dialektusban írt szöveg magyarázza.
 
Trento (kb. 55 km): a tartomány fővárosa, egyes műemlékei a római időkből maradtak fent
 
Garda tó (kb 40 km): a legszebb és legnagyobb észak-olaszországi tó, alig háromnegyed óra autóval, és virágos kaktuszos pálmafás sétányon találjuk magunkat.
 
(Zárójelbe a Residence Erikától mért távolság került.)   

 

Residence Erika


Programjaink!